Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (μνημεία και αρχιτεκτονική)

 Στα πλαίσια ενός προγράμματος για την Βυζαντινή Ιστορία που κάναμε, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες για να ερευνήσουμε από κάθε τομέα την Κωνσταντινούπολη. Εμείς αναλάβαμε να ερευνήσουμε την Πόλη σαν Αρχιτέκτονες και Πολεοδόμοι, ονομάζοντας την ομάδα μας  "Τα Δυνατά μυαλά" και θα σας παρουσιάσουμε τις πληροφορίες που βρήκαμε για τα μνημεία που μελετήσαμε
                        
                                                    Αγία  Σοφία

    Ο  Βυζαντινός ναός της Σοφίας του Θεού γνωστή και ως Αγία Σοφία. Ήταν από το 360 μέχρι 1453 ορθόδοξος  ναός στην Πολ το κτίσμα αυτό χτίστηκε τον 6ο αιώνα άπω  τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο.
Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό Βασιλικής  με τρούλο .Έχει τέσσερις πεσσούς που απέχουν μεταξύ τους τριάντα μέτρα.Ο τρούλος δίνει την εντυπώσει  ότι αιωρείται.

                                             Ο Ιππόδρομος
    Ο Ιππόδρομος της Πόλης ήταν χώρος που προοριζόταν για ιπποδρομίες και αρματοδρομίες. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται η πλατεία Σουλταν Αχμετ. Ο Ιππόδρομος υπήρξε πριν από την Πόλη και χρησιμοποιιθηκε  πρώτη φορά τον 2ο αιώνα. Κατά την αυτοκρατορία Μ.Κων/νου επεκτάθηκε το 303.Ο Ιππόδρομος είχε πολλά αξιόλογα μνημεία όπως η στήλη των Οφεων, ο οβελίσκος του Θεοδοσιου Α',τέσσερα χάλκινα άλογα .Η χωρητικότητα του φτάνει τις 100.000 θεατές εν το μήκος του είναι 450 μ. περίπου.

                               Το παλάτι του Βουκολέοντος        
  Το ανάκτορο του Βουκολέοντος βρισκόταν στην Πόλη στην ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά. Αργότερα το ανάκτορο του Βουκολέοντος ενσωμάτωσε μέρος του Μεγάλου Παλατιού, το όνομα του συνδέεται μα μαι μαρμάρινη γλυπτή σύνθεση.Η Αννα Κομνηνή στην Αλεξιάδα ταυτίζει το ανάκτορο του Βουκολέοντος.

                                   Το Αυγουσταίο
   Το Αυγουσταίον  είναι η πλατεία που βρίσκετε νότια του ναου της Αγίας Σοφίας την Πολη . Ονομάστηκε ετσι προς τιμην της μητερας του Μ. Κωνσταντινου.Το Αυγουσταιο εχει δεχτει αλλαγες . Το 532 κατα τη σταση του Νικα καταστραφηκε απο πυρκαγια και αποκαταστηθικε απο τον Ιουστινιανο

                                             Τα λουτρά του Ζευξιππου
   Τα λουτρά του Ζευξιππου ηταν δημοσιος χωρος της Πόλης.Τα λουτρά οικοδομήθηκαν από τον Σεπτιμιο και στη συνέχεια Επεκτάθηκαν και διακοσμήθηκαν μεγαλοπρεπώς κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Κωνσταντίνου Α .Η αρχιτεκτονική τους περιλάμβανε μια κατασκευή που σχημάτιζε θόλο και άλλη με μεγάλο ψηφιδωτό σηκό .Το 532 καταστράφηκαν από πυρκαγιά κατά τη στάση του Νίκα .Επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού οικοδομήθηκαν εκ νέου .Η  τελευταία αναφορά σε λειτουργία των λουτρών χρονολογείται το 713 και είναι βέβαιο πως αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς .Ορισμένα τμήματα των λουτρών ήρθαν στην επιφάνεια  κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1927-8 και ανήκουν πιθανώς στο συγκρότημα  όπως είχε διαμορφωθεί κατά την εποχή του Ιουστινιανού.



                                                Ο Φόρος του Κωνσταντίνου

   Ο φόρος του  Κωνσταντίνου ήταν μια στήλη στη μέση της Αγοράς .Η στήλη ήταν κορινθιακού ρυθμού .Στη κορυφή της υπήρχε το άγαλμα του Μέγα Κωνσταντίνου .Στη βάση της επίσης υπήρχαν παραστάσεις και από πάνω τους υπήρχε μία επιγραφή.
Η στήλη κατασκευάστηκε το 330μ.Χ. Το μνημείο διασώζεται μέχρι και σήμερα.

                                             Το Υδραγωγείο
            Το Υδραγωγείο κατασκευάστηκε το 375.Το Υδραγωγείο στηρίζεται σε δύο σειρές αψίδες,είχε μήκος 1000 μέτρα τα οποία διασώζονται μόνο 625 μ.,και μετέφερε νερό από το δάσος του Βελιγραδίου στη μεγάλη δεξαμενή που βρισκόταν στη σημερινή πλατεία Μπεγιαζήτ και στη βασιλική κυστέρνα .Κάλυπτε μία απόσταση 19 χμ.Το Υδραγωγείο το οποίο υψώνεται 64 μ. από το επίπεδο της θάλασσας  και 20μ από το έδαφος,κατασκευάστηκε με πέτρες από τα τείχη της αρχαίας Χαλκιδόνας και ύδρευε  την Πόλη μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ,μετά από κάποιο ισχυρό σεισμό του 6ου αιώνα ,το υδραγωγείο επισκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό.



                                    Τα τείχη της Πόλης
  
            Ως  Θεοδοσιανά τείχη λέγονται τα τείχη με τα οποία ο Θεοδόσιος  Β τείχισε την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας . Η κατασκευή του ξεκίνησε το 408 και πήρε την τελική τους μορφή το 447.Η ισχυρή διπλή σειρά τειχών προστάτευσε την Πόλη και κατά συνέπεια την αυτοκρατορία από πολλές πολιορκίες .Από την  εποχή ο επώνυμος Μεγαρέας ιδρυτής της Πόλης, του Βυζαντίου ,ο Βύζας  έφτασε στην περιοχή το 667 π. Χ . διέκρινε τη στρατιωτική σημασία της τοποθεσίας καθώς περικυκλωνόταν από τη θάλασσα σε τρείς πλευρές .Συγκεκριμένα             βρεχόταν από τον Κεράτιο κόλπο από το βορρά, από το  Βόσπορο στα ανατολικά  και από τη θάλασσα του Μαρμαρά  στο νότο  ενώ επικοινωνεί με τη ξηρά από τα δυτικά προς τη θρακική πεδιάδα .Προς τη πλευρά της Θράκης χτίστηκε το πρώτο τείχος της Πόλης Τα τείχη του Βυζαντίου ήταν σαφώς μικρότερα των επομένων που θα κτιστούν  για την Πόλη ,καθώς  και η ίδια η Βασιλεύουσα, ήταν πολλή μεγαλύτερη .Τα τείχη πήραν την τελική τους μορφή επί  Θεοδοσίου

                               


                                                                                                ΜΑΡΙΑ Α.
                                                                                                ΑΘΗΝΑ ΓΚ.
                                                                                                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ.
                                                                                                ΑΘΗΝΑ Κ.
                                                                                                ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ
                                                                                                ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ Ν.
                                                                                                ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  Π.                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου