Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

Η πρωτεύουσα οχυρώθηκε με νέα τείχη από στο τμήμα της στεριάς, ενώ ήταν φυσικά οχυρωμένη από τις τρεις μεριές της θάλασσας. Ο Κωνσταντίνος φρόντισε να την κάνει ισάξια και καλύτερη ακόμη από την παλιά πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Ο Κωνσταντίνος έχτισε νέους ναούς  και την πρώτη εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Πέθανε το 337 μ.Χ και τάφηκε στον Ναό της Αγίας Σοφίας. Το έργο συνέχισε ο γιος του Κωνστάντιος.
Ωστόσο όμως τον Κωνστάντιο διαδέχθηκε ο ανιψιός του Κωνσταντίνου, Ιουλιανός , ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία των δώδεκα θεών του Ολύμπου και ονομάστηκε Αποστάτης ή Παραβάτης,  ωστόσο όμως δεν τα κατάφερε καθώς  κυβέρνησε μόλις δύο χρόνια. Σκοτώθηκε πολεμώντας τους Πέρσες σε ηλικία 32 ετών.
Τον Ιουλιανό διαδέχθηκε ο Θεοδόσιος, ο οποίος έκανε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους. Ωστόσο όμως τα αυστηρά μέτρα που πήρε οδήγησαν τους φανατικούς σε καταστροφή σημαντικών έργων τέχνης και μνημείων. Με την παρέμβαση των τριών Ιεραρχών, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Νανζιανζινού και Ιωάννη του Χρυσοστόμου ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε ειρηνικά και χωρίς βιαιότητες
Η συνέχεια της αυτοκρατορίας δεν ήταν η καλύτερη που θα περίμενε ο Μέγας Θεοδόσιος, καθώς αυτή χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Στο ανατολικό με αυτοκράτορα τον γιό του Αρκάδιο, και το δυτικό με τον γιο του Ονόριο. Και ενώ ο Αρκάδιος κατάφερε να αντιμετωπίσει του εχθρούς απο τον Βορρά, και καθώς αυτά που ένωναν τον λαό του Ανατολικού τμήματος ήταν περισσότερα απο αυτά που τους χώριζαν, ο Αρκάδιος κατάφερε να το ενισχύσει ακόμη περισσότερο. Αντίθετα ο Ονώριος δεν καταφερε να αντιμετωπίσει τους αυξημένους εχθρούς απο τον Βορρά (Ούνους, Γότθους, Βησιγότθους, Οστρογότθους, Βάνδαλους) και ετσι το δυτικό τμημα της αυτοκρατορίας διαλύθηκε.


Σημαντική προσωπικότητα στο ανατολικό τμήμα στάθηκε η Αυτοκράτειρα Ευδοκία,γυναίκα του Θεοδόσιου του Β΄ που ιδρύοντας το Πανδιδακτήριο βοήθησε στην ανάπτυξη και καθιέρωση την ελληνικής γλώσσας σε επίσημη στην διοίκηση του κράτους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου